Thursday, January 1, 2009

Kelimelerin Gücü


Yeni yılın ilk günü. Hangimizin içinde yeni bir başlangıç yapma ve bu yılı diğerlerinden daha iyisi yapma isteği yok ki..

Kilo vereceğiz,sigarayı bırakacağız, arkadaşlarımıza ailemize daha fazla zaman ayıracağız, ev değiştireceğiz, iş değiştireceğiz, daha çok kitap okuyup daha çok seyahat edeceğiz, parasal durumumuzu konntrol edip, bütçemizi dengeleyeceğiz, kredi kartı borçlarını bitireceğiz, yeni bir sevgili bulacağız,kendimizi geliştireceğiz, resim yapacak, yeni bir dil öğrenecek, daha huzurlu ve mutlu bir insan olacağız vs vs.. ve daha kim bilir neler neler..

İşin ilginç tarafı yeni yılın ilk günlerinde tüm bunları gerçekleştirebileceğimiz konusunda kendimize olan güvenimiz tamdır. Kararlıyızdır, işte bu yıl o muhteşem yıl olacak ve biz kendi küllerimizden adeta yeniden doğacağızdır. Ama aradan 1-2 gün geçince verilen tüm kararlar önce soluklaşmaya, sonrada unutulmaya başlar ve yine birbirinin aynı günleri, hep aynı bahanelerle, eski alışkanlıklarımıza sarılmış bir biçimde yaşayıp gitmeye devam ederiz.

İşte bu noktada bize yardımcı olabilecek şey kelimelerin gücüdür, yazmanın gücüdür. Düşünceler, hayaller kelimelere dönüşüp kağıda dökülünce daha somutlaşır ete kemiğe bürünür.

Yıllardır çantamın olmazsa olmazlarından biri küçük defterlerdir. Her fırsatta yenilerini satın alır stoklarımı arttırır, yine her fırsatta arkadaşlarıma hediye etmeyi çok severim.



İşte hayatınızın en güzel yılını yaşamaya başlamak için benden size küçük bir tavsiye. Bugün, yarın, yada önümüzdeki günlerden birinde kendinize özel bir zaman ayırın ve nasıl bir insan olmak istediğinizi hayal edin, sonra kağıdı kalemi elinize alın, ama hayallerinizi yazmadan önce yapılacak bir şey daha var. Hayallerden, beklentilerden önce sahip olduklarınızı, şükran duyduklarınızı madde madde yazın. Bu aileniz, sağlığınız olduğu gibi, bilgisayarınız, ya da giymekten mutluluk duyduğunuz o harika kazağınız da olabilir.

İşe birazda oyun katmak için, ben o yıl kaç yaşındaysam, o kadar maddeyi alt alta defterimin ilk sayfalarına sıralamaya başlarım. Sonraki günlerde defterimi her açtığımda, ilk okuduklarım onlar olur. Sahip olduklarımızın kıymetini bilmenin, şükran duymanın mutluluğun anahtarı olduğuna tüm kalbimle inanıyorum, çünkü sahip olduklarımızın kıymetini bilmiyorsak, neye sahip olursak yada ne kadar çok şeye sahip olursak olalım, mutlu olamayız.

Sonra başlayın bu yıl için hayallerinizi sıralamaya. Kulağa ne kadar çılgınca gelirse gelsin yazın, kelimelerin gücüne inanın.

Sonraki günlerde defterinizi yanınızdan ayırmayın, her gün en azından bir kez açmayı deneyin. Önce şükran duyduklarınızı mutlaka okuyun, sonra hayallerinize bir göz atın, günlerin koşturması arasından yitip gitmelerine izin vermeyin. Sonra yazmaya devam edin, kimi zaman size ilham veren satırları yazın, şiirlerden notlar alın, bazende resimler yapın yada yapıştırın. İsterseniz mini bir günlük haline getirin. Günlük tutmak inanılmaz bir terapidir. Sonuçta yavaş yavaş hayatınızın en güzel yılının kitabını oluşturmaya başlayın.

Ben bu yıl işi biraz daha ileri götürdüm. İçimdeki, bir zamanların ha bire bütçeler hazırlayan bankacı kadını mı uyandı nedir, sayılabilir hedeflerimi aylık tablolar haline getirdim. Her ay sonu kendi kendimle performans değerlendirmesi yapma niyetindeyim..

Yeni yılın bu ilk gününde hepinize mutlu yıllar ve umarım bu yıl hayatınızın en güzel yılı olur.

2 comments:

La Loba said...

mor ve turkuaz stabilo kalemleri görünce bu yazıyı çok seveceğimi anladım. hep bu kalemleri kullanırım yazarken.

kelimeler aklımızdan geçerken bile etkili oluyorlar ama bir yere yazılınca, kalıcı olup daha çok güven veriyorlar gerçekten.

Anonymous said...

Yeni böyle sıcak ve umut veren bir mesajla başlamak çok iyrin gücüi geldi.
Kelimeleirin gücü konusunda düşünceleriniz kesinlikle doğru.NLP nin temelide bu .Zihin duyguları etiketleme sistemiyle çalışır.Olaylar karşısında hissettiklerimizi yorumlarken seçtiğimiz kelime duygu durumumuzuda değiştirir.Çok kötüyüm derseniz çok kötü hisserdersiniz.
Yeni yılın en güzel yılınız olması dileğiyle